Επικοινωνήστε μαζί μας στο 24130 15016

Ανακοινώσεις

Αύξηση παραγωγής κατά 12% με τη χρήση διαφοροποιημένης λίπανσης

Οταν είσαι αγρότης και αντιλαμβάνεσαι ένα πρόβλημα στην καλλιέργειά σου, αναζητάς τους διαθέσιμους τρόπους ώστε να το επιλύσεις. Όταν είσαι αγρότης με πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού, κατασκευάζεις εσύ ο ίδιος τη λύση του προβλήματος. Έτσι ακριβώς έκανε ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, ο οποίος, ως επαγγελματίας αγρότης, αλλά και μηχανικός, διαπίστωσε από νωρίς πως, στο επάγγελμα του παραγωγού, το σύνολο των αποφάσεων για τις καλλιεργητικές φροντίδες βασιζόταν σε ελλιπή δεδομένα, χωρίς μεγάλη ακρίβεια, κάτι που φυσικά έχει αντίκτυπο στο εισόδημα των αγροτών.

Έτσι, λοιπόν, ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος μαζί με τον Γιώργο Βαρβαρέλη αποφάσισαν να κατασκευάσουν ένα σύστημα διαφοροποιημένης λίπανσης που προέκυψε μέσα από την επαφή με το εργαστήριο γεωργικής μηχανολογίας του Γεωπονικού Tμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο βοήθησε πάρα πολύ στην ανάπτυξη του συστήματος.

Μετά από τη δουλειά δύο χρόνων και τα πολυάριθμα πειράματα σε ιδιόκτητους αγρούς, ο Δημήτρης και ο Γιώργος, αφού ίδρυσαν την εταιρεία Αgile Agriculture Technologies, κατάφεραν να ολοκληρώσουν το πρωτότυπο σύστημα διαφοροποιημένης λίπανσης.

Λειτουργία συστήματος
Το σύστημα αποτελείται από ένα σετ από πολυφασματικές κάμερες, που εκτιμούν τις ανάγκες για λίπασμα και τοποθετείται στο μπροστινό μέρος του τρακτέρ. Ο παραγωγός εισέρχεται στο χωράφι και οδηγεί κατά μήκος του, όπως θα έκανε παραδοσιακά. Οι αισθητήρες συλλέγουν μετρήσεις τις οποίες στέλνουν στην «καρδιά» του συστήματος, που βρίσκεται εντός της καμπίνας του τρακτέρ. Εκεί, ο παραγωγός μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο πόσο λίπασμα πέφτει εκείνη τη στιγμή στο χωράφι του. Η εντολή για τη σωστή ποσότητα δίνεται σε έναν ηλεκτρικό βραχίονα που τοποθετείται στις θυρίδες του λιπασματοδιανομέα και τους επιτρέπει να ανοιγοκλείνουν σε διάφορες θέσεις για να προσαρμόζουν τη δόση του λιπάσματος.

ΠΗΓΗ: Agile

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση

Υψηλότερες εισφορές για τους αγρότες για το 2018

Νέες υψηλότερες εισφορές έως και 30% θα καταβάλλουν οι αγρότες από το 2018, το 2019 και τα επόμενα έτη.

Οι επιβαρύνσεις από το 2018, αναλυτικότερα:

  • • Στα 30 ευρώ το μήνα για όσους δηλώνουν εισόδημα μέχρι 4.900 ευρώ.
  • • Στα 128 ευρώ το μήνα για όσους δηλώνουν εισόδημα μέχρι 20.900 ευρώ.
  • • Στα 250 ευρώ το μήνα για όσους έχουν εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
  • • Στα 308 ευρώ το μήνα για όσους έχουν εισόδημα έως 50.500 ευρώ.

Ακόμη και αν δεν μεταβληθεί το εισόδημα για τα επόμενα 2 χρόνια και οι αγρότες δηλώσουν τα ίδια με αυτά που είχαν το 2016 ή το 2015, οι εισφορές τους θα αυξηθούν σημαντικά.

Την ίδια ώρα, διάταξη της παραγράφου 3β του άρθρου 44 του ν.4389/2016 προβλέπει ότι οι φορολογούµενοι που δεν είναι κατ' επάγγελµα, καθώς και, γενικότερα, όλοι όσοι αποκτούν εισόδηµα από αγροτικά σε ποσοστό µικρότερο από το 50% του συνολικού εισοδήµατός τους δεν δικαιούνται για την αγροτική τους πρόσοδο την έκπτωση, που κυµαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ, ανάλογα µε τον αριθµό των προστατευόµενων τέκνων.

∆ηλαδή οι φορολογούµενοι που εξαιρούνται από τον χαρακτηρισµό του κατ' επάγγελµα αγρότη, αλλά και γενικότερα όλοι όσοι αποκτούν αγροτικό εισόδηµα σε ποσοστό χαµηλότερο του 50% του συνολικού τους εισοδήµατος δεν δικαιούνται για το αγροτικό τους εισόδηµα το αφορολόγητο όριο.

Οι επιβαρύνσεις έρχονται για τους αγρότες από «δύο μεριές»:

  1. 1. Από την ένταξη και των εισφορών στο εισόδημα.
  2. 2. Από τη σταδιακή αύξηση των εισφορών κάθε χρόνο, ήτοι στο 23,2% το 2018, στο 25,2% το 2019, στο 26,2% το 2020, στο 26,7% το 2021 και στο 27,2% από το 2022 και μετά.

Όσπρια – Η καλλιέργεια του Ρεβυθιού

Αύξηση που αγγίζει το 30% στα στρέμματα πανελλαδικά, καταγράφηκε μέσα στο 2016 για την καλλιέργεια των ΟΣΠΡΙΩΝ. Ολοένα και ποιο ελκυστική καλλιέργεια φαίνεται να αποτελούν τα όσπρια για τους Έλληνες παραγωγούς. Η προτίμηση και στροφή στην καλλιέργεια των οσπρίων ,επιβεβαιώνεται και από τα πλέον αξιόπιστα στοιχεία του ΟΣΔΕ. Σύμφωνα με αυτά, το 2016 σπάρθηκαν στη χώρα μας συνολικά 266.694 στρέμματα με (βρώσιμα) ρεβίθια, φακές και φασόλια, νούμερο που σηματοδοτεί μια αύξηση άνω του 27% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

ΠΗΓΗ: agrothessalynews.gr

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση

Ξεκαθαρίζουν οι Καλλιεργούµενες Εκτάσεις με τους Δασικούς Χάρτες

Σειρά προβλημάτων αποκάλυψε η διαδικασία για την ανάρτηση των δασικών χαρτών µμέσα στο 2017. Εκτάσεις που ήταν ανέκαθεν αγροτικές και είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες, εκτάσεις γεωργικού χαρακτήρα που είχαν δασωθεί και καλλιέργειες οι οποίες επιδοτούνταν, ενώ ήταν πάνω σε ένα υπόβαθρο δασικών εκτάσεων, είναι µμερικά µόνο από τα σημαντικά ζητήματα που αναδύθηκαν. Για το υπουργείο Περιβάλλοντος, «το 2017 είναι έτος σταθμός για τη δασική πολιτική της Ελλάδας», αλλά για τους χιλιάδες παραγωγούς ήταν µία χρονιά γεμάτη ανησυχία και αγωνία σχετικά µε το µμέλλον των επιδοτήσεων και των καλλιεργειών τους.

Σύμφωνα µε τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάκελο, άλλο ένα σημαντικό θέμα ήταν και τα πρόδηλα σφάλματα και η εξαγορά και η έγκριση επέμβασης σε εκτάσεις που είχαν παλαιότερα δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα και ήταν ενταγμένες στο ΟΣΔΕ.

«Εξασφαλίστηκαν και διασφαλίστηκαν όλες οι επιδοτήσεις σε αυτή την προσπάθεια, µόνο µε την υποβολή αίτησης και τοπογραφικού και µμειώθηκε το κόστος της αλλαγής χρήσης ή της παραχώρησης της κυριότητας µμέχρι και 83% µε 100 δόσεις, δέκα χρόνια αποπληρωμή για τον αγρότη, για να µμπορέσει να ασκήσει πραγματικά ένα επάγγελμα, το οποίο χρειαζόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά στο απολογιστικό της χρονιάς. Όπως εξήγησε, µμεταξύ άλλων, επιτράπηκαν οι µικροεγκαταστάσεις στις εκτάσεις αυτές και «διευκρινίστηκαν πολλά ζητήματα για την υποχρέωση αναδάσωσης, ώστε ο πολίτης να μπορεί να συμβάλει στο δασικό ισοζύγιο και µε άλλη διαδικασία στο περιβαλλοντικό».

Προβλήματα

  • • Εκτάσεις που ανέκαθεν ήταν αγροτικές και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες (ΑΝ σε ΑΑ)
  • • Εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που έχουν εκχερσωθεί (ΔΑ)
  • • Εκτάσεις γεωργικού χαρακτήρα που έχουν δασωθεί (ΑΔ)
  • • Καλλιέργειες που επιδοτούνται σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις

Παραδείγματα

Για παράδειγμα, όπως αποκαλύφθηκε, το 13,02% της έκτασης του Νοµού Ηλείας ήταν αναδασωτέα και τώρα είναι ΑΑ, δηλαδή «Άλλη χρήση». Επί µία δεκαετία, υπήρχε µια αδικία στον νοµό. Αγρότες καλλιεργούσαν νοµίµως και πιθανώς αµφισβητούνταν η επιδότησή τους, στις περιοχές που είχαν κηρυχθεί σε ένα ευρύτερο περίγραµµα ως αναδασωτέες, µετά τις πυρκαγιές. Επίσης, στην Ηλεία, σχεδόν 2% της έκτασης είναι στην κατηγορία «Εξαγορά ή αλλαγή χρήσης», δηλαδή καλλιεργούνταν σε παλαιότερη, είτε ιδιωτικού είτε δηµόσιου χαρακτήρα, δασική έκταση εν γένει.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης υπάρχει ένα ποσοστό 1,6% στη διαδικασία των αντιρρήσεων και των αποδεκτών πρόδηλων. Στην Κοζάνη, το 10,28% της έκτασης είναι σε διαδικασία αντίρρησης και το 5,1% αποδεκτών πρόδηλων.
Στα Ιωάννινα, οι αντιρρήσεις φτάνουν τις 16.415, που αντιστοιχούν στο 5,2% περίπου της έκτασης, και στη Λάρισα φθάνουν τις 14.215, δηλαδή το 3,5% της έκτασης.

Από το τµήµα που αναρτήθηκε στη Φθιώτιδα, το 40,5% της έκτασης είναι σε αντίρρηση και το 3% περίπου σε αιτήσεις εξαγοράς. Δηλαδή, ήταν και σε καλλιέργεια και σε επιδότηση.

«Τα δάση ταυτόχρονα είναι εισόδηµα και έλειπαν από το εισόδηµα της χώρας µας», τόνισε ο κ. Φάµελλος.

«Ήταν παράδοση για την Ελλάδα και εµείς διώξαµε τον πολίτη και τον αγρότη από τα δάση µε αυτή την αποσπασµατική και αθηνοκεντρική ανάγνωση, πολλές φορές, της πολιτικής. Τα δάση µπορούν να προσφέρουν µέχρι 1% του ΑΕΠ και πρέπει να επιστρέψουν στην οικονοµική παραγωγή», σηµείωσε.

Μερική κύρωση στο 31,39% της χώρας

Διαβάστε τη συνέχεια...

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση

Προηγούμενα Άρθρα