Επικοινωνήστε μαζί μας στο 24130 15016

Ανακοινώσεις

Ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων - Έτοιμη η εφαρμογή μέχρι το 2020

Σε πιλοτική εφαρμογή θέτει το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το μέτρο της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων το τελευταίο τρίμηνο του 2019.
Στόχος είναι από το 2020 το μέτρο να λειτουργεί πλήρως και όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να συμπληρώνουν τα φορολογικά τους βιβλία με ηλεκτρονικό τρόπο και με άμεση σύνδεση με το Taxisnet.

Το νέο σύστημα που στοχεύει στην απλοποίηση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη φορολογική πολιτική και τη δημόσια περιουσία, Απόστολο Βεσυρόπουλο, και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.

Με τα ηλεκτρονικά βιβλία όπως δήλωσε ο Χ.Σταϊκούρας αυτοματοποιούνται οι διαδικασίες συμπλήρωσης και υποβολής δηλώσεων, μειώνεται το διαχειριστικό κόστος για τις επιχειρήσεις, καταργούνται οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών -πελατών, επιταχύνονται οι επιστροφές φόρων στους συνεπείς ενώ ενισχύεται ο έλεγχος των υποθέσεων. Πρόκειται για ένα μέτρο που εντάσσεται στο πλαίσιο ηλεκτρονικοποίησης όλων των συναλλαγών που θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Τον τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Σεπτεμβρίου παρουσίασε αναλυτικά ο Γ. Πιτσιλής ο οποίος ο σημείωσε ότι δημιουργείται μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα με την ονομασία "My Data". Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας θα αποκτά έναν μοναδικό αριθμό καταχώρησης ΜΑΡΚ. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα δηλώνουν τα τιμολόγια τους τα οποία θα καταχωρούνται αυτόματα στα ηλεκτρονικά βιβλία τους.

Παράλληλα οι λήπτες των τιμολογίων θα βλέπουν στα δικά τους ηλεκτρονικά βιβλία τα τιμολόγια των εκδοτών.

Ταυτόχρονα ενημερώνονται τα φορολογικά έντυπα των δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠΑ με τα δεδομένα των βιβλίων με αποτέλεσμα οι δηλώσεις αυτές να είναι προσυμπληρωμένες και να επιτρέπουν την άμεση διασταύρωση όλων των δεδομένων.

Εκτός από την μεγάλη συμβολή στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη μείωση του διαχειριστικού κόστους που θα έχει το μέτρο αυτό για τις επιχειρήσεις θα βοηθά στο να λαμβάνουν γρήγορα επιστροφή φόρου οι συνεπείς επιχειρήσεις. Κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να καταχωρεί στα ηλεκτρονικά βιβλία τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδει το αργότερο μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από τη συμπλήρωση της τρίμηνης ή μηνιαίας περιόδου υποβολής δήλωσης ΦΠΑ.

Απειλή για τον ΕΛΓΑ οι καταστροφές στις καλλιέργειες

H χώρα μετρά τις πληγές της από την πρόσφατη πρωτόγνωρη κακοκαιρία. Ο τραγικός απολογισμός των επτά νεκρών και δεκάδων τραυματιών που άφησε στο πέρασμά της η θεομηνία της περασμένης Τετάρτης, συμπληρώθηκαν από το πλήγμα σχεδόν 378.500 στρεμμάτων καλλιεργειών, από τη Δυτική έως την Ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.

Οι απώλειες όμως δεν περιορίστηκαν εκεί, αφού υπήρξαν σημαντικές ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, ενώ έγιναν αναφορές και για ζημιές σε υποδομές που αφορούσαν τη ζωική παραγωγή. Η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη από τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης, ενώ την Παρασκευή 12/7 κηρύχθηκαν και οι δήμοι Αλεξάνδρειας, Βέροιας και Νάουσας. Την Τετάρτη 17/7, στον κατάλογο προστέθηκαν ακόμη οι Δημοτικές Κοινότητες Τύρναβου και Αμπελώνα, οι Τοπικές Κοινότητες Αργυροπουλίου, Δένδρων και Δελερίων της ΠΕ Λάρισας, οι Δημοτικές Ενότητες Ιάσμου, Μαρωνείας-Σαπών και Μύκης των ΠΕ Ροδόπης και Ξάνθης, καθώς και Αντιρρίου και Ναυπακτίας της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Τα βλέμματα των παραγωγών είναι πλέον στραμμένα στις καταγραφές για αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, αλλά και των ΠΣΕΑ, λόγω των απωλειών και σε κεφάλαιο.

Το ταμείον βαίνει μείον, 80 εκατ. βεβαιωμένες ζημιές έως τις 10 Ιουλίου

Ωστόσο, το κρισιμότερο όλων έχει να κάνει με το κατά πόσο επαρκεί ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ για να καλύψει το μέγεθος αυτής της καταστροφής, δεδομένου ότι πρόκειται για μία χρονιά με αλλεπάλληλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Καρακώστας, ανέφερε ότι έως εκείνη τη στιγμή, οι βεβαιωμένες προϋπολογισμένες ζημιές άγγιζαν τα 80 εκατομμύρια. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι καταστροφές που ακολούθησαν τα επόμενα 24ωρα να αγγίξουν ακόμη και τα 40 εκατ. Βέβαια, όλα αυτά συζητούνται χωρίς την οριστική προσμέτρηση, εφόσον είναι σε εξέλιξη οι δηλώσεις, έως τις 25 Ιουλίου, τουλάχιστον.

Διαβάστε την συνέχεια....

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση

Ανοίγει η πλατφόρμα για προσφυγές εκκαθάρισης πληρωμών Βιολογικής

Ενδικοφανή προσφυγή κατά των αποτελεσμάτων πληρωμής, μπορούν να υποβάλλουν οι δικαιούχοι του προγράμματος βιολογικής γεωργίας, από την Τετάρτη 17 Ιουλίου και εντός πέντε εργάσιμων ημερών, δηλαδή έως τις 24 του ίδιου μήνα.

Σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός Πληρωμών Κοινοτικών Επιδοτήσεων-ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφορικά με την εκκαθάριση πληρωμής αιτήσεων δικαιούχων του Μ11 "Βιολογικές Καλλιέργειες" του Π.Α.Α. 2014-2020, που αφορά στο έτος εφαρμογής 2018, που έληξε στα τέλη Μαΐου 2019, αναφέρει ότι με την ενδικοφανή προσφυγή οι παραγωγοί έχουν την δυνατότητα να προβούν σε διόρθωση προφανών σφαλμάτων που αφορούν στα παραστατικά συμμόρφωσης ή/και να προβάλουν αντιρρήσεις κατά των ευρημάτων (κωδικών) που έχουν προκύψει κατά την πληρωμή της προκαταβολής τους.

Παράλληλα, οφείλουν να κινήσουν τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για τη διόρθωση των δεδομένων στη/στις μηχανογραφική/ές βάση/εις μέσω της/των οποίας/οποίων πραγματοποιούνται από το Πληροφορικό Σύστημα οι διασταυρωτικοί έλεγχοι.

Επισημαίνεται αφενός πως για όσους παραγωγούς δεν υποβληθεί ενδικοφανής προσφυγή δε θα πραγματοποιηθεί εκ νέου υπολογισμός πληρωμής κατά το επόμενο στάδιο πληρωμής ενδικοφανών προσφυγών 1ης εκκαθάρισης 2018, και αφετέρου ο έλεγχος των κωδικών ευρημάτων υλοποιείται αποκλειστικά με μηχανογραφική διασταύρωση με άλλες βάσεις δεδομένων και δεν αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από επιτροπή στο πλαίσιο του Μέτρου.

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΠΕΚΕ.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση

Εξαιρέσεις επιβολής τελών επιτηδεύματος σε αγρότες - μέλη συνεταιρισμών

Με την εγκύκλιο Ε 2131/2019 που δημοσιεύθηκε από την ΑΑΔΕ παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 17 του ν.4577/2018 (ΦΕΚ Α' 199), αναφορικά με την τροποποίηση του άρθρου 31 του ν.3986/2011 περί επιβολής του τέλους επιτηδεύματος.

Ειδικότερα, με την εγκύκλιο γνωστοποιούνται τα εξής:

«Σε συνέχεια της ΠΟΛ.1235/2018 εγκυκλίου, με την οποία κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 17 του ν.4577/2018, σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους:

Με τις διατάξεις του τέταρτου εδαφίου της παρ.3 του άρθρου 31 του ν.3986/2011, όπως αυτές ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους με την παρ. 2 του άρθρου 17 του ν.4577/2018, ορίζεται ότι από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες - μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016 (Α' 78), οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.

Διαβάστε την συνέχεια αναλυτικότερα εδώ.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση

Προηγούμενα Άρθρα