Επικοινωνήστε μαζί μας στο 24130 15016

Ανακοινώσεις

Απειλή για τον ΕΛΓΑ οι καταστροφές στις καλλιέργειες

H χώρα μετρά τις πληγές της από την πρόσφατη πρωτόγνωρη κακοκαιρία. Ο τραγικός απολογισμός των επτά νεκρών και δεκάδων τραυματιών που άφησε στο πέρασμά της η θεομηνία της περασμένης Τετάρτης, συμπληρώθηκαν από το πλήγμα σχεδόν 378.500 στρεμμάτων καλλιεργειών, από τη Δυτική έως την Ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.

Οι απώλειες όμως δεν περιορίστηκαν εκεί, αφού υπήρξαν σημαντικές ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, ενώ έγιναν αναφορές και για ζημιές σε υποδομές που αφορούσαν τη ζωική παραγωγή. Η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη από τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης, ενώ την Παρασκευή 12/7 κηρύχθηκαν και οι δήμοι Αλεξάνδρειας, Βέροιας και Νάουσας. Την Τετάρτη 17/7, στον κατάλογο προστέθηκαν ακόμη οι Δημοτικές Κοινότητες Τύρναβου και Αμπελώνα, οι Τοπικές Κοινότητες Αργυροπουλίου, Δένδρων και Δελερίων της ΠΕ Λάρισας, οι Δημοτικές Ενότητες Ιάσμου, Μαρωνείας-Σαπών και Μύκης των ΠΕ Ροδόπης και Ξάνθης, καθώς και Αντιρρίου και Ναυπακτίας της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Τα βλέμματα των παραγωγών είναι πλέον στραμμένα στις καταγραφές για αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, αλλά και των ΠΣΕΑ, λόγω των απωλειών και σε κεφάλαιο.

Το ταμείον βαίνει μείον, 80 εκατ. βεβαιωμένες ζημιές έως τις 10 Ιουλίου

Ωστόσο, το κρισιμότερο όλων έχει να κάνει με το κατά πόσο επαρκεί ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ για να καλύψει το μέγεθος αυτής της καταστροφής, δεδομένου ότι πρόκειται για μία χρονιά με αλλεπάλληλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Καρακώστας, ανέφερε ότι έως εκείνη τη στιγμή, οι βεβαιωμένες προϋπολογισμένες ζημιές άγγιζαν τα 80 εκατομμύρια. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι καταστροφές που ακολούθησαν τα επόμενα 24ωρα να αγγίξουν ακόμη και τα 40 εκατ. Βέβαια, όλα αυτά συζητούνται χωρίς την οριστική προσμέτρηση, εφόσον είναι σε εξέλιξη οι δηλώσεις, έως τις 25 Ιουλίου, τουλάχιστον.

Διαβάστε την συνέχεια....

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση

Ανοίγει η πλατφόρμα για προσφυγές εκκαθάρισης πληρωμών Βιολογικής

Ενδικοφανή προσφυγή κατά των αποτελεσμάτων πληρωμής, μπορούν να υποβάλλουν οι δικαιούχοι του προγράμματος βιολογικής γεωργίας, από την Τετάρτη 17 Ιουλίου και εντός πέντε εργάσιμων ημερών, δηλαδή έως τις 24 του ίδιου μήνα.

Σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός Πληρωμών Κοινοτικών Επιδοτήσεων-ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφορικά με την εκκαθάριση πληρωμής αιτήσεων δικαιούχων του Μ11 "Βιολογικές Καλλιέργειες" του Π.Α.Α. 2014-2020, που αφορά στο έτος εφαρμογής 2018, που έληξε στα τέλη Μαΐου 2019, αναφέρει ότι με την ενδικοφανή προσφυγή οι παραγωγοί έχουν την δυνατότητα να προβούν σε διόρθωση προφανών σφαλμάτων που αφορούν στα παραστατικά συμμόρφωσης ή/και να προβάλουν αντιρρήσεις κατά των ευρημάτων (κωδικών) που έχουν προκύψει κατά την πληρωμή της προκαταβολής τους.

Παράλληλα, οφείλουν να κινήσουν τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για τη διόρθωση των δεδομένων στη/στις μηχανογραφική/ές βάση/εις μέσω της/των οποίας/οποίων πραγματοποιούνται από το Πληροφορικό Σύστημα οι διασταυρωτικοί έλεγχοι.

Επισημαίνεται αφενός πως για όσους παραγωγούς δεν υποβληθεί ενδικοφανής προσφυγή δε θα πραγματοποιηθεί εκ νέου υπολογισμός πληρωμής κατά το επόμενο στάδιο πληρωμής ενδικοφανών προσφυγών 1ης εκκαθάρισης 2018, και αφετέρου ο έλεγχος των κωδικών ευρημάτων υλοποιείται αποκλειστικά με μηχανογραφική διασταύρωση με άλλες βάσεις δεδομένων και δεν αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από επιτροπή στο πλαίσιο του Μέτρου.

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΠΕΚΕ.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση

Εξαιρέσεις επιβολής τελών επιτηδεύματος σε αγρότες - μέλη συνεταιρισμών

Με την εγκύκλιο Ε 2131/2019 που δημοσιεύθηκε από την ΑΑΔΕ παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 17 του ν.4577/2018 (ΦΕΚ Α' 199), αναφορικά με την τροποποίηση του άρθρου 31 του ν.3986/2011 περί επιβολής του τέλους επιτηδεύματος.

Ειδικότερα, με την εγκύκλιο γνωστοποιούνται τα εξής:

«Σε συνέχεια της ΠΟΛ.1235/2018 εγκυκλίου, με την οποία κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 17 του ν.4577/2018, σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους:

Με τις διατάξεις του τέταρτου εδαφίου της παρ.3 του άρθρου 31 του ν.3986/2011, όπως αυτές ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους με την παρ. 2 του άρθρου 17 του ν.4577/2018, ορίζεται ότι από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες - μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016 (Α' 78), οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.

Διαβάστε την συνέχεια αναλυτικότερα εδώ.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση

Ο Λύγκος του Βαμβακιού

Πολλά είδη του γένους Lygus υπάρχουν που προσβάλουν το βαμβάκι και πολλά άλλα είδη φυτών. Ανήκουν στην οικογένεια Miridae, της τάξης των ημίπτερων. Στην Ελλάδα έχουν
βρεθεί τα Lygus pratensis L. και L. Regulipennis Pop.

Από τα τέλη Ιούνη και μετά, οι βαμβακοπαραγωγοί θα πρέπει κατά τις επισκέψεις στα χωράφια τους, να δίνουν ιδιαίτερη σημασία για τον εντοπισμό προσβολών από τον λύγκο.

Το έντομο αυτό έχει τρεις με τέσσερις γέννες τον χρόνο και διαχειμάζει ως ενήλικο, τόσο σε αυτοφυή βλάστηση, όσο και σε υπολείμματα της καλλιέργειας. Προσβάλλει την καλλιέργεια του βαμβακιού από το στάδιο της δημιουργίας των πρώτων χτενιών έως και τον σχηματισμό των καρυδιών. Το ακμαίο είναι πλατύ, μήκους 5 mm., καστανοπράσινου χρώματος με μια χαρακτηριστική σκούρα περιοχή στη βάση των ποδιών και της κοιλιάς.

Εναποθέτει σχεδόν σε όλο το φυτό 150 – 300 μικρά, σε σχήμα σάκου, αυγά που εκκολάπτονται περίπου σε 7 – 9 ημέρες. Η νύμφη είναι μικρή ελαφρώς κίτρινη ή πράσινη και πολύ ευκίνητη. Αμέσως αρχίζουν να μυζούν χυμούς συνήθως από τα καρποφόρα όργανα του φυτού. Η κάθε γενιά διαρκεί, ανάλογα με το κλίμα, 20 – 40 ημέρες. Στο βαμβάκι παρατηρούνται 3 γενεές και η προσβολή εξαρτάται πολύ από το αν υπάρχουν άλλοι ξενιστές ώστε να μετακινηθούν σε αυτό.

Στις αρχές αυτού του μήνα, τα ωφέλιμα έντομα εγκαταλείπουν τα σιταροχώραφα που ξεραίνονται και μετακινούνται στις βαμβακοφυτείες. Ο μήνας αυτός συμπίπτει και με την περίοδο της έντονης αναπαραγωγής τους. Αποφεύγοντας τους ψεκασμούς, θα δώσουμε την ευκαιρία στα ωφέλιμα έντομα να εγκατασταθούν, να πολλαπλασιαστούν και να μην επιτρέψουν στους εχθρούς του βαμβακιού να εμφανίσουν έξαρση.

Η κρίσιμη περίοδος αρχίζει μετά τα μέσα Ιουνίου και φτάνει ως τα τέλη Ιουλίου. Όταν εντοπίζουν χτένια να βρίσκονται πεσμένα στο έδαφος και σε αριθμό που να δημιουργεί ανησυχία, θα πρέπει να ζητούν τη βοήθεια του γεωπόνου τους, ώστε να εκτιμηθεί αν χρειάζεται χρήση εντομοκτόνων. Η χρήση τους στο βαμβάκι πρέπει να εκτιμάται προσεκτικά και σε επίπεδο κάθε χωραφιού ξεχωριστά, καθώς οι ψεκασμοί είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε δευτερογενείς εξάρσεις τετράνυχου, αφίδων ή άλλων εντομολογικών εχθρών.

Προηγούμενα Άρθρα