Επικοινωνήστε μαζί μας στο 24130 15016

Ανακοινώσεις

Η φορολογία Αγροτικών Συνεταιρισμών και των μελών τους

Δημοσιεύθηκε σήμερα το άρθρο για την φορολογία των Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΑΣ) και των μελών τους (μετά το ν. 4612/2019), καθώς και η Φορολογία Αναγκαστικών Δασικών Συνεταιρισμών.

Μια θετική αλλαγή προς όφελος των αγροτών µελών Αγροτικών Συνεταιρισµών φέρνει η τροποποίηση που επήλθε µε το νόµο 4612/2019. Σύµφωνα µε αυτή, τα πλεονάσµατα των συνεταιρισµών που διανέµονται στα µέλη τους θα φορολογούνται πλέον ως εισόδηµα από αγροτική δραστηριότητα και όχι από επιχειρηµατική, όπως ίσχυε µέχρι σήµερα. Αυτό σηµαίνει ότι αίρεται ο κίνδυνος της απώλειας της ιδιότητας του κατ' επάγγελµα για τους αγρότες µέλη των συνεταιρισµών. Κι αυτό γιατί από δω και στο εξής το διανεµόµενο πλεόνασµα από τους συνεταιρισµούς στους αγρότες θα συµπεριλαµβάνεται στη φορολογική τους δήλωση ως «εισόδηµα από αγροτική δραστηριότητα», αφού λάβουν τις σχετικές βεβαιώσεις από τον ΑΣ και θα µπορούν πιο... εύκολα να φτάσουν το εισοδηµατικό όριο του 50% που αποτελεί προϋπόθεση για την ιδιότητα του κατ' επάγγελµα αγρότη και, εποµένως, σύµφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις, να δικαιούνται το αφορολόγητο.

Επιπλέον, το µέρισµα που εισπράττει ο αγρότης από τον συνεταιρισµό παύει να φορολογείται από το πρώτο ευρώ, όπως συνέβαινε µέχρι σήµερα, καθώς θεωρούνταν επιχειρηµατικό εισόδηµα και εποµένως εντάσσεται στα λοιπά αγροτικά έσοδα.

Να σηµειωθεί ότι η ρύθµιση αυτή ισχύει αναδροµικά από 1.1.2018.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ.

ΠΗΓΗ: taxheaven

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση

Μικρότερη παραγωγή από το 2014 αναμένεται παγκοσμίως για το σκληρό σιτάρι

Η παγκόσμια παραγωγή σκληρού σιταριού αυξήθηκε έντονα το 2018/19, αλλά δεν έφτασε το ρεκόρ συγκομιδής που καταγράφηκε το 2016/17. Αναλύσεις όμως της Strategie Grains προβλέπουν πως αυτό θα αλλάξει δραματικά το 2019/20, με την παγκόσμια παραγωγή σκληρού σίτου να αναμένεται να μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2014.

Η παραγωγή στην Ευρώπη αναμένεται να είναι η χαμηλότερη από τη σεζόν 2014-15. Αυτή η μείωση έχει βασικό αίτιο την κατά πολύ μειωμένη έκταση με καλλιέργειες σκληρού στις περισσότερες περιοχές, αλλά ειδικά στην Ιταλία. Παράλληλα με τη μικρότερη καλλιεργήσιμη με σκληρό έκταση, ξηροθερμικές συνθήκες έχουν επίσης επικρατήσει σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα, περιορίζοντας τις αποδόσεις και συνεπώς το δυναμικό παραγωγής.

Ο Καναδάς έχει επίσης μειώσει την καλλιεργούμενη έκταση και η περιοχή του Saskatchen έχει βιώσει υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους και έχει απελπιστική ανάγκη για καλές βροχές. Ομοίως, η φυτευμένη περιοχή στις ΗΠΑ έχει επίσης μειωθεί και οι συνθήκες είναι επί του παρόντος ξηρές στη Μοντάνα και τη Βόρεια Ντακότα.

Η έκταση που καλλιεργείται στο durum στο Μεξικό είναι μικρότερη από πέρυσι, ωστόσο οι καλές καιρικές συνθήκες και οι δυνατότητες απόδοσης, έχουν αντισταθμίσει μέρος της μειωμένης έκτασης.

Στη Βόρεια Αφρική, η σεζόν ήταν ανάμεικτη. Το Μαρόκο βρίσκεται σε κατάσταση σοβαρής ξηρασίας. Ωστόσο, η Τυνησία ελπίζει για την καλύτερη συγκομιδή της τα τελευταία δέκα χρόνια και οι προοπτικές στην Αλγερία είναι κάπου μεταξύ των δύο.

Τη σεζόν 2019/20, θα σημειωθεί παγκόσμια μείωση της χρήσης του σκληρού στον τομέα των ζωοτροφών. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τιμών του μαλακού σίτου και η μικρότερη παγκόσμια παραγωγή προσδοκάται να αποτρέψει την επίτευξη υψηλού επιπέδου ζήτησης στον τομέα των ζωοτροφών. Η πρόβλεψη για τη συνολική παγκόσμια κατανάλωση στον ανθρώπινο και τον βιομηχανικό τομέα καταγράφει ελάχιστες αλλαγές από την προηγούμενη χρονιά.

Δικαίωμα σύνταξης για οφειλέτες του ΟΓΑ

Τις δυνατότητες «απεγκλωβισμού», μέσω της τρέχουσας ρύθμισης των 120 δόσεων, χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΓΑ που αδυνατούν να βγουν στη σύνταξη λόγω οφειλών προς τον ασφαλιστικό τους φορέα διευκρινίζει εγκύκλιος που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην εγκύκλιο, οι εν λόγω ασφαλισμένοι μπορούν πλέον να αποκτήσουν δικαίωμα καταβολής σύνταξης εφόσον ρυθμίσουν την οφειλή τους μέσω του νέου σχήματος διευθέτησης χρεών σε έως και 120 δόσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι- πέρα φυσικά από το να πληρούν και τα υπόλοιπα τυπικά κριτήρια συνταξιοδότησης- να έχουν συμπληρώσει ή να συμπληρώνουν μέχρι το τέλος του 2019 τα 67 τους χρόνια.

Στην πράξη οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους σε έως και 120 δόσεις με παρακράτηση που θα γίνεται από τη σύνταξή τους. Η ελάχιστη μηνιαία δόση, ειδικά για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, έχει ορισθεί στα 30 ευρώ.

Προκειμένου να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα που προβλέπει ο νόμος, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση –μέσω της σχετικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ- μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου που λήγει η προθεσμία.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, ειδικά για τον ΟΓΑ, «επέρχεται τροποποίηση του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 68 του ν. 4144/2013 και οι οφειλέτες δικαιούνται απονομή σύνταξης λόγω γήρατος εφόσον υπαχθούν σε ρύθμιση των οφειλόμενων εισφορών, έχουν ήδη συμπληρώσει ή πρόκειται να συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους μέχρι την 31.12.2019 και η οφειλή τους δεν ξεπερνά το ποσό των 6.000€».

Οι παραπάνω οφειλές καταβάλλονται σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 120, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης για τον ΟΓΑ, τα 30 ευρώ.

Η υποχρέωση καταβολής καθορίζεται ως εξής:

α. Έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, ο οφειλέτης καταβάλλει τις δόσεις της ρύθμισης σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 11.

β. Από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την έναρξη καταβολής της σύνταξης:

Αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των δόσεων της ρύθμισης.
Οι δόσεις που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την έκδοση απόφασης, παρακρατούνται αθροιστικά από το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται αναδρομικά για το διάστημα αυτό.
Οι επόμενες δόσεις, παρακρατούνται από το ποσό της σύνταξης κάθε επόμενου μήνα από αυτόν της έναρξης καταβολής της σύνταξης.

Ειδικά κατά την περίοδο χορήγησης προσωρινής σύνταξης, από τη σύνταξη παρακρατούνται τα ποσά που αντιστοιχούν στο ελάχιστο ποσό δόσης, όπως προαναφέρθηκαν. Η διαφορά μεταξύ του ποσού της οφειλόμενης δόσης και του ήδη παρακρατηθέντος ελάχιστου ποσού δόσης, παρακρατείται αθροιστικά από το ποσό της οριστικής σύνταξης που καταβάλλεται αναδρομικά για το διάστημα αυτό.

Αγροτική Εστία - αριθμός δικαιούχων και οι προϋποθέσεις

Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), σύμφωνα με την οποία καθορίστηκαν τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας έτους 2019, ο αριθμός των δικαιούχων, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλογής τους.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση εδώ.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση

Προηγούμενα Άρθρα